Cyberverzekeringen
In ons dagelijks leven is het steeds gebruikelijker om allerlei zaken online te regelen. Brieven worden vervangen door e-mails, formulieren kun je online invullen, bestellingen plaats je via een webshop en het betalen van je boodschappen kan tegenwoordig al via een horloge. De digitalisering van onze samenleving heeft een enorme vlucht genomen. Daardoor ontstaan ook nieuwe risico’s. Het Verbond van Verzekeraars wil hiervoor de bewustwording vergroten en het risico op schade door cyberincidenten verkleinen. Waarom dit zo belangrijk is, leggen we je hieronder graag uit.
Wat is cybercriminaliteit?
Cybercriminaliteit gaat over afpersing, fraude of diefstal van jouw gegevens via internet. Dat lijkt misschien onwerkelijk en verwacht je niet dat jou dat zal gebeuren, maar vergis je niet. Jouw gegevens zijn in heel veel datacenters opgeslagen. Door makkelijk te achterhalen wachtwoorden kunnen ‘hackers’ eenvoudig bij al jouw gegevens.
Ook door haperende systemen bij bedrijven die in het bezit zijn van jouw gegevens kunnen cybercriminelen met jouw gegevens aan de slag. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat cybercriminelen servers van bedrijven onklaar maken en losgeld vragen. Hiermee wordt niet alleen de continuïteit van het bedrijf in gevaar gebracht, maar ook reputatieschade en het verlies van klanten ligt op de loer.
Loop ik ook een risico?
Ondanks dat er steeds vaker sprake is van cybercriminaliteit, zijn veel mensen zich nog niet bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt of zijn ze in de veronderstelling dat deze risico’s op een bestaande verzekering gedekt zijn. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag wat jij allemaal op je telefoon hebt staan en of deze écht goed beveiligd is? Ontvang jij daarop bijvoorbeeld je e-mailberichten? Bedenk dan dat je vaak een nieuw wachtwoord kunt instellen door een link naar je e-mailadres te laten sturen. Een handige cybercrimineel kan zich na diefstal heel eenvoudig als jou voordoen. Het verzekeren van je toestel is iets anders dan het verzekeren van de data waar het toestel toegang tot biedt.
Risico’s voor bedrijven
De risico’s voor bedrijven zijn nog vele malen groter. Een bug in het systeem of een menselijke fout van een van de medewerkers kan grote gevolgen hebben. Als ondernemer is het heel belangrijk om je te laten adviseren over welke cyberrisico’s er voor jouw onderneming zijn en welke preventieve maatregelen je kunt treffen. Daarnaast is het van belang dat je de juiste hulp krijgt wanneer je toch te maken krijgt met cybercriminaliteit. Niet alleen voor het herstel van de schade, een vergoeding voor de financiële schade, maar ook in de vorm van forensische, juridische of communicatieve bijstand.
ELLF Diensten
Verzekeraars zijn steeds kritischer op het verzekeren van cyberrisico’s, maar er zijn ook partijen die goede dekkingen bieden en maatwerk leveren.
Onze partner ELLF Diensten werkt zowel samen met verzekeraars als met partijen die jou kunnen helpen om de risico’s op cybercriminaliteit te verkleinen.