Skip to main content

 

Ouderen bang om gehackt te worden

23 maart 2022

Gehackt worden is de grootste angst van ouderen. Vier op tien senioren is bang slachtoffer te worden van online criminelen. Pas daarna vrezen ze ernstige gezondheidsproblemen zoals dementie, blijkt uit een groot onderzoek naar angsten. (Bron AD)

Seniorenorganisatie KBO-PCOB peilde onder 1850 ouderen hun angstgevoelens. In de top tien van vaak genoemde angsten staan het krijgen van een ongeluk, een inbraak in de woning en eenzaamheid. Hoog scoren gezondheidheidsproblemen en de angst voor dementie.

Maar het meest genoemd werd de angst om digitaal te worden opgelicht

40 procent van de ondervraagden noemde dit. Iets wat lijkt samen te hangen met een flinke stijging van de online criminaliteit in de afgelopen jaren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde onlangs dat sinds 2012 het aantal slachtoffers met 22 procent is gestegen.

Internetcriminaliteit

Volgens directeur Ingrid Rep van KBO-PCOB is de vrees om te worden opgelicht of op een verkeerde link te klikken in een mail echt iets van de laatste jaren. De verhalen in de media geven hun een gevoel van onzekerheid. Maar het legt ook de huivering bloot die veel ouderen hebben met computers en internet. Sommige ouderen durven daardoor niet meer te internetbankieren. ,,Daar moeten we iets mee, bijvoorbeeld met cursussen. Maar ook moet internetcriminaliteit veel harder worden aangepakt.”

Maand van Senioren en Veiligheid

Om extra aandacht te vragen voor veilig internetten en cybercriminaliteit, is de maand april uitgeroepen tot de Maand van Senioren en Veiligheid. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat KBO-PCOB aan de slag om senioren bewust te laten worden van de digitale trucs die criminelen gebruiken en geven we tips om hier niet in te trappen.

En jongeren (en jij)?

Niet iedereen is even handig met zijn of haar PC, smartphone of ander digitaal apparaat. Het is dus zeker niet gek dat ook jij vragen hebt en niet altijd weet of je goed beschermd bent tegen cybercriminelen.

Wil je een goede 'handleiding' lezen over hoe jij jezelf kan beschermen met een paar doordachte stappen?

Lees dan verder op laatjeniethackmaken.nl