Skip to main content

 

Statistieken voor je website? Meten is weten!

20 juli 2023

Matomo vs. Google Analytics 4

Webanalyse is van cruciaal belang voor het begrijpen van het gedrag van bezoekers op je website. Twee veelgebruikte platformen voor webanalyse zijn Matomo en Google Analytics 4. Hoewel beide tools vergelijkbare doelen hebben, verschillen ze in aanpak en functionaliteit.

Hieronder lees je de voordelen van Matomo ten opzichte van Google Analytics 4 en kun je ontdekken waarom Matomo een sterke optie kan zijn voor website-eigenaren die privacy, controle en aanpasbaarheid hoog in het vaandel hebben.

Privacy en Gegevensbeheer

Een van de meest in het oog springende voordelen van Matomo is de focus op privacy en gegevensbeheer. In tegenstelling tot Google Analytics 4, waar de gegevens eigendom zijn van Google, stelt Matomo je in staat om de volledige controle te behouden over je gegevens. Het stelt website-eigenaren in staat om de analyses uit te voeren op hun eigen servers, waardoor het risico van gegevenslekken en ongeoorloofde toegang tot gebruikersgegevens aanzienlijk wordt verminderd.

Open-source en aanpasbaarheid

Matomo is een open-source platform, wat betekent dat de broncode vrij toegankelijk is voor iedereen. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor ontwikkelaars en website-eigenaren die de webanalyse-tool volledig willen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Met Matomo kunnen gebruikers aangepaste rapporten maken, de gebruikersinterface aanpassen en integreren met andere systemen, waardoor een op maat gemaakte webanalyse-ervaring mogelijk wordt.

Onafhankelijkheid van externe diensten

Google Analytics 4 vereist dat gebruikers een trackingcode op hun website implementeren die gegevens verzamelt en naar de Google-servers stuurt. Dit kan een zorg zijn voor gebruikers die hun afhankelijkheid van externe diensten willen minimaliseren. Matomo daarentegen biedt de mogelijkheid om gegevens lokaal te hosten, waardoor je niet afhankelijk bent van externe partijen en hun beleid met betrekking tot gegevensverzameling.

Geen gegevenslimieten

Google Analytics 4 heeft beperkingen op de hoeveelheid gegevens die je kunt opslaan en de periode waarvoor je gegevens beschikbaar zijn voor analyse in hun gratis versie. Matomo stelt gebruikers in staat om zoveel gegevens te verzamelen als ze willen, zonder dat er extra kosten of limieten zijn op het aantal websitebezoeken, paginaweergaven of gebruikersprofielen.

Verbeterde gegevensbeveiliging

Met Matomo behoud je de controle over je gegevens en weet je waar de gegevens worden opgeslagen. Dit helpt bij het waarborgen van de gegevensbeveiliging en kan nuttig zijn bij het voldoen aan regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU.

Overheidsinstanties gebruiken Matomo

Matomo wordt ook gebruikt door veel overheidsinstellingen vanwege zijn open-source karakter, geavanceerde analysemogelijkheden en strenge privacybescherming. Door gebruik te maken van Matomo als webanalyseplatform kunnen overheidsorganisaties volledige controle behouden over hun gegevens, voldoen aan de wettelijke vereisten voor gegevensbescherming en transparantie, en waardevolle inzichten verkrijgen om hun websites en diensten te optimaliseren voor een betere gebruikerservaring.

Dus...?

Hoewel Google Analytics 4 een populaire keuze blijft voor webanalyse, biedt Matomo verschillende voordelen ten opzichte van dit platform, met name op het gebied van privacy, controle, aanpasbaarheid en onafhankelijkheid van externe diensten. Voor diegenen die belang hechten aan het beschermen van gebruikersgegevens en de vrijheid willen om hun webanalyse-tool volledig aan te passen, kan Matomo een uitstekende keuze zijn. Uiteindelijk is de juiste keuze afhankelijk van de specifieke behoeften en prioriteiten van de website-eigenaar.

Matomo voor jouw website?

Wil je ook gebruik maken van dit unieke open source statistieken platform?
Wij kunnen dit voor je installeren op je eigen hostingaccount.
Dat wil zeggen, ben je hostingklant van MOL4media, dan zorgen wij ervoor dat Matomo specifiek voor jou op je eigen account gaat draaien.

Meer lezen over Google Analytics 4 >>

Meer lezen over Matomo >>

© MOL4media

MOL4media
Dorpsstraat 19
2631 CR Nootdorp
015-8892189
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.